Viestiketju:
ZyXEL LTE7460-M608 ja ulkoiset antennit (modaus)

borg

administi
Ylläpitäjä
KK Plus pack
Liittynyt
18 Huhtikuu 2011
Viestit
39,074
Aiemmin toisessa viestiketjussa virittelin ullakolle 4G LTE-antennihässäkän, joka osoittautui hyvinkin onnistuneeksi. :) Alkuperäinen ajatus, joka oli ottaa käyttöön Zyxelin ulkoreititin LTE7460-M608, ei sitten toteutunutkaan. Huawei-Kroks-lautasantenni-yhdistelmällä sai huomattavasti enemmän nopeutta.

Zyxelissä on sisäiset antennit, joten siitä ei ole sellaisenaan tuossa toisessa viestiketjussa mainitun kylmälaukussa asuvan Huawein korvikkeeksi. Olisiko kenties mahdollista asentaa Zyxeliin liitännät ulkoiselle antennille?

Se on mahdollista. Zyxelin sisäiset antennit on liitetty reitittimen piirilevylle irroitettavilla liittimillä.

zyxel1.jpg


Liittimet ovat samoja, joita löytyy mm. läppäreiden mobiililaajakaistakorteista.

zyxel2.jpg


zyxel3.jpg


Googlettamalla Hirose U.FL/ipx, näyttäisi tulevan kuta kuinkin oikeanlaisia kuvia.

Reitittimen piirilevyllä on olemattoman pieni koaksiaaliliitin-uros, johon sitten kiinnittyy antennikaapelin päässä oleva kulmamallinen naaras.

ipx-ufl.jpg


Jotta ulkoinen antenni olisi mahdollista liittää reitittimeen, tarvitaan siis sopiva valmiskaapeli, jolla piirilevyltä pääsee liittymään ulkomaailmaan. Useimmiten tällaisen kaapelin ulkopäässä olisi kai SMA-naaras. Silloin piuha olisi tällainen U.FL - SMA female pigtail:

Hirose-IPEX-U.FL-male-to-SMA-female-patch-lead-cable.png

Henkilökohtaisesti en oikein tykkää SMA-liittimistä ja paksuista antennikaapeleista. Urosliittimen mutteria joutuu pyörittelemään kärkipihdeillä kun sormilla ei meinaa saada kunnon otetta. SMA-liitin on vähän liian pienikokoinen ja hento.

Tarvitaan siis rukkasmallin liittimet. N-liitin on jo sormenpään kokoinen mutikka. Kiinasta piti sitten tilata kaksi kappaletta U.FL N female bulkhead pigtail piuhoja:

N bulkhead pigtail.jpg


Tällaiset ovat jo reilummin käsiteltävissä olevia ja antennikaapelin N-naarasliittimen kiertäminen sormin paikalleen on helppoa.

Projekti jatkuu.
 
En viitsi mennä vuoleskelemaan Zyxelin alkuperäistä koteloa, joten tilasin edullisen tiivisteellä varustetun muovikotelon ja tällään reitittimen sisuskalut siihen. Yksi probleema pitää kuitenkin ratkaista. Zyxelin muovikotelon yksi sivu on alumiinilevyä ja se näköjään toimii jäähdytyslevynä. Levyyn on prässätty patti, joka nojaa piirilevyn pohjaan.

patti.jpg


patti2.jpg


Jokin vastaavanlainen lämmönjohdatin muovikotelon ulkopuolelle pitänee kehittää uudelleenkoteloitavaan malliinkin. Reitittimen tarrassa lukee tehonkulutuksen kohdalla 13 wattia, joten kesäkelissä lämpöä saattaa kehittyä haitallisessa määrin.
 
Kyllähän 13w jossain pikkukotelossa, jossa ei ole tuuletusta, ulkoilman ollessa 20-40ast aiheuttaa lämmönkehitystä jo ....
Siis parin-kolmen tupakkiaskin kokoisessa umpirasiassa .....
 
Nii ..... Vaikka se rasia olis vähä isompikin, niin lämmön ulosanti on umpirasiasta silti heikkoa, ilman jäähdytysreikiä, tms vesikiertojäähdytystä .....
 
Josko se sinne ullakkotilaan tulee, niin umpinainenhan sen tarttis olla .... Kondessiveden ja muunkin takia .....
 
Sattumoisin jostakin jemmasta pitäisi löytyä pieni kotelohuohotin, jossa on sisällä jokin goretex-kalvo tai vastaava. Sen ajattelin ruuvata boksin kupeeseen, kun ei sillä muutakaan käyttöä ole. Tullut joskus mallikappaleena.
 
Nyt vihdoin ja viimein sain tämän kasattua valmiiksi. Jos se vielä suvaitsee toimiakin, niin tavoite on saavutettu.

Ruuvasin kiinalaisen muovikotelon kiinni topakkaan alumiinilattaan (10 mm paksua). Ohuempaa ei ollut käsillä ja tähän oli kätevää tehdä kierteitä. Kotelon päätyyn tein reiät verkkokaapelin läpiviennille, N-liittimille ja kotelohuohottimelle. Zyxelin takapellissä ollut jäähdytyspatti korvattiin alumiinilatan paloista tehdyllä pinolla. Alumiinilatan ja kotelon väliin ruuttasin tiivistemassaa.

alupala_alla.jpg


Romulaatikosta kaiveltu latta oli vähän pidempi kuin kotelo, mutta se ei haittaa. Ulkoneva pätkä suojaa hieman liittimiä. Jos reititin joskus jostakin syystä pitäisi sijoittaa aivan ulos säitten armoille, ulkonevaan osaan voisi tehdä mastokiinnikkeet. Koko hoidon voisi sitten suojata sateelta vaikkapa kulmikkaalla kompostiämpärillä, josta kaikki johdot tulisivat nätisti alakautta alas. Kotelon kannessa on tiiviste, mutta en aivan täysin luottaisi sen 100% vedenpitävyteen.

Reitittimen piirilevyn kiinnitin kolmen millin polykarbonaatista louhittuun asennuslevyyn. 0,8 millin katkaisulaikka osoittautui varsin mainioksi myös muovin palasteluun.

asennuslevy.jpg


Verkkokaapelin liittämiseen tilasin Zyxelin alkuperäistä ratkaisua mukaillen ebaysta kätevän säältä suojatun läpiviennin. Tämä vain on paljon parempi kuin alkuperäinen, jossa verkkopiuhan liitin menee vähän hankalasti kotelon sisään ja johtoon kompastuminen voi rikkoa piirilevyn.

läpivienti.jpg


Sisäiseen kytkentään tuli lyhyt nysäjohto.

lankytketty.jpg


Antennikaapeleille on isot N-liittimet ja niistä ohuet pigtail-piuhat reitittimen piirilevylle. Piirilevyliittimet ovat aivan mahdottoman pienet.

antkytketty.jpg


uudet antpiuhat.jpg


Antennikaapelit lähtevät N-liittimistä ja verkkokaapelin liitin jää suojahatun sisään. Harmaa nappula on kotelon huohotin.

N-liittimet.jpg
 
Eikös tuosta puutu vielä sähkönsyötölle liitin?
Siinä on PoE, eli sähkö tulee verkkokaapelia pitkin.

Piirilevyllä on kyllä virtaliitinkin ja muita liitäntöjä. Niistä ei ole tarkempaa tietoa. Saattavat olla tuotannonaikaiseen testikäyttöön.
 
Viimeksi muokattu:
Kapine on ollut käytössä yli kuukauden ja hyvin pelaa. Ei jumitu samalla tavoin kuin vastaavassa virassa ollut Huawei aika ajoin teki. Zyxel on kytketty sillaksi ja sen perässä on TP-Linkin reititin.
 
Sattuneesta syystä tämä joutunee kohta ulkoruokintaan, eli nurinpäisen kompostiämpärin alle. Asiasta lisää, kun toteutuu.
 
Wimolta tuli piuhat. Kunnon jöötiä :shokki:. Normipiuhaa vertailukohteena.

4E081F9D-0438-4BA8-8706-8A1A2DFABBF9.jpeg

Seuraavaksi pitää porata reiät tuohon alumenttilatan päähän ja tekaista kiinnike mastoon kiinnittämistä varten. 10 litran kantikkaan ämpärin kävin ostamassa ja se käy sadesuojaksi vallan hienosti.
 
No ilmankos se ei olekaan "hinnat alkaen".....
 
Lyhyillä tai muuten laadukkailla kaapeleilla näyttää toimivan hyvin sellainenkin antenni, jolla oli jo tarkoitus heittää kuikkaa.
 
Aika monta kertaa joissain rakenteissa näkee, että esim. juurikin johdotuksissa on pitänyt säästää...
Erästä härpäkettä kasatessa ja koekäytettäessä sanoin jo piuhojen ollessa vielä rullalla ettei tuu toimiin häiriöittä....
Suunnittelijalla oli luja usko, mut ei se auttanu kun 0,75 mm2 piuhasta määrätyssä vaiheessa olis pitäny mennä 240 V 20 A. Piuha oli siis jotain peräkärryn valoille tarkoitettua kaapelia jossa oli toistakymmentä karvaa saman kuoren sisällä.
Savun hälvettyä ja liki 1000 € osat vaihdettuamme alkoi homma toimimaan
 
Tarkottaisiko toi sitten niinku esim 12V ja 400A, saman tehon siirtämiseksi ......
 
Tarkottaisiko toi sitten niinku esim 12V ja 400A, saman tehon siirtämiseksi ......
Ei, kyllä sinne tuli kahdelle 240 volttia, loput oli "hituvirtaa"...
En tiedä mikä oikosulku sillä suunittelijalla oli, hyvin tiesi, että pistorasiassa josta virtaano otetaan tarttee olla hidas 16A koska käynnistysrykäisy heitti hetkellisesti sinne 20 A, jonka kuustoistanen hidas kyllä kestää. Se 0,75mm2 piuha taas ei kestäny...
 
Niin, tarkoitin sitä että jos sama tehomäärä sähköä........
 
Takaisin
Ylös