Harrastekuokka - O&K RH4 Kaivukone

Viestiketju:
Harrastekuokka - O&K RH4 Kaivukone

Isoin ongelma tässä nykyajan remonteissa on AIKA.. Kaikki on niin pirun tarkkaan kellotettua.
Koitappa siinä sitten katsella saako jotain korjattua kun kello tikittää, uutta vaan tilalle. Samalla jää pois se mahdollisuus että voisi korjauksen jollekkin opettaa.
Kiire yleensä on korjattavalla koneellakin, konetta kun tuodaan remonttiin niin valmista olis pitäny olla eilen.. Taas ollaan siinä tilanteessa että äkkiä uutta osaa kiinni ja pakko olla sellanen sälli/sällit asialla jotka homman pystyy nopeesti tekeen. Jälleen kerran jäi homma opettamatta/mahdollinen viallisen osan korjaus tekemättä.

Ei voi unohtaa sitäkään että kokoajan laitteet monimutkaistuu..
Sähköt monimutkastuu on johtoa kilometritolkulla, väylätekniikkaa, useita ohjainyksiköitä..
Syöttöpumpulle ja suuttimille kotona ei pysty tekeen mitään kun on sähkösiä.. Taas tarvitaan testipenkit ja ohjelmistot. Saastelaitteita unohtamatta.
Hydrauliikka monimutkaistuu myöskin. Paineet nousee systeemeissä kokoajan. Pumput säätyy mekaanisesti, öljynpaineella, sähköisesti, sekaan heitetään erinäisiä antureita ja ohjainlaitteita mitkä yhdessä säätävät hydrauliikkaa, moottoria jne.. Siinä alkaa vähemmästäkin :pimpom:
 
Ne nuo manukoneet on ihan hyviä kun tehään 1kpl yksinkertaista mutta sitte ku aletaan ajamaan jotain muotokalikkaa niin loppuu siltä kakshampaiselta jyrsijäkollegalta kädet kesken, tahi sitte menee niin paljo aikaa että ei kannata.
Meillä talossa enää yks manujyrsin jolla pääasiassa ajetaan hitsausviisteitä kalikoihin tahi jotain yksinkertasia oikasuja.
Ja yks manuaalisorvi 3m kärkivälillä. Se seisoo suurimman osan ajasta.
Kun ei vaan kannata nykysin enää manu koneilla tehhä.

Näin se on. Tuo esitelty korjaamo/koneistamo on ihan eri juttu kuin nykyaikaset konepajat. Vanhassa pajassa tautaan rautoo, uuvessa rahhoo rahhoo:). Kumpiakii tarvitaan, nää vanhat vaan menee perustajiensa myötä pikku hiljaa historiaan
 
Olispa mahdollisuus jostain tollaset vanhat laitteet hankkia ja joku joka opettas käyttään kunnolla:) vaikka mulla on koneistajan paperit ja maamieskoulun laajat opit takana niin vanhan kansan kisälli koulu olis paras siinä oppis kunnolla:)
 
Tuommonen paja ei oikeestaan synny muuten ku sillee, että on oikeesti taitava kaveri, joka on jääny maille eikä oo lähteny muille maille. Osaamista pitää olla pään sisältä ulospäin eikä toisinpäin, noita ei kukaan opeta kun siittä ei rikastu. Oppia jaetaan semmosille pajoille, jotka toimii kiltisti hyväksytyn, nykyaikasen järjestelmän mukasesti
 
Oman lajinsa elämäntapaintiaaneja nämä pajajäärät, nostan hattua tällaisille, juuri vein tyttären auton jarruremppaan eräälle vastaavalle paikalliselle.
 
Kummisetäni on vastaava pajajäärä, yhtä jos toista huoltoa tuohon mun kuormuriinkin tehty ja aina löytyy konstit kun ruosteinen rauta ei tottele, ja sorvissa pyörähtää tarvittaessa vaikka millaista nippeliä. Hänen käsialaansa on myös pääosa tennistykkini metallitöistä..
 
Aikaslailla erilainen rakenne tossa vetopyörästössä nykyisiin verrattuna.
Omaan silmään noi alaosat näytti suojukselta siis se mistä kaivelit niitä reikiä auki. Näytti olevan muutamalla pultilla kiinni.
 
Aikaslailla erilainen rakenne tossa vetopyörästössä nykyisiin verrattuna.
Omaan silmään noi alaosat näytti suojukselta siis se mistä kaivelit niitä reikiä auki. Näytti olevan muutamalla pultilla kiinni.

Tuolla sisällähän ei ole kuin iso ratas ja vetoakseli johtopyörälle.. pitää aukaista ja vähän katsoa mitä sieltä löytyy.. lähinnä akselin laakerointi..
 
Tuo on kyllä kaikista vaihtoehoista se paras että vejetään tuommonen vaihteiston koppa kiinni hitsaamalla , mitähä sitä vielä löytyy sen lisäks... :facepalm:
 
Juu pitävää tuo kempin liima on.. Yleensä tietää lisäpuhteita kun sitä löytää :mad:
Toivotaan että on vaan jonkin sortin varmistus ettei seuraava video ole kuinka puran navan:(
 
"Onko sulla tuttua sähkömiestä?"
Tuo on eräänlainen sisäpiirivitsi koskien vahvavirtatöitä, mutta laajennettuna käsittelee yleismaailmallisesti sähköön liittyviä "homemade" hommia.
Ne nämä sähköhommat ovat joskus, eivätkä niin joskuskaan, vaan yleisemminkin vanhojen koneiden osalta rempallaan olevia asioita.
Itse koettanut elää sillä tavalla, että johtimet, niin virta kuin siemenselaiset, ovat kokolailla kokoajan jonkinlaisessa kondiksessa. Että kehtaa näyttää. Tympäsee katsella jos öljystä kiiltelevä karvapääjohdin kylkiä pitkin roikkuu
 
"Onko sulla tuttua sähkömiestä?"
Tuo on eräänlainen sisäpiirivitsi, koskien vahvavirtatöitä mutta laajennettuna käsittelee yleismaailmallisesti sähköön liirtyviä "homemade" hommia
Ne nämä sähköhommat ovat joskus, eivätkä niin joskuskaan, vaan yleisemminkin vanhojen koneiden osalta rempallaan olevia asioita.
Itse koettanut elää sillä tavalla, että johtimet, niin virta kuin siemenselaiset, ovat kokolailla kokoajan jonkinlaisessa kondiksessa. Että kehtaa näyttää.

Nuo on niitä "laitetaan paremin kun on aikaa" korjauksia... sitä parempaa aikaa sitten ei löydykkään..
 
Mikähän nois sähköjohtolois onkii. Tehtaalla on varmasti laitettu kunnolla mutta eivät pysy. Mahtavatko sit pysyä paremmin jos ne koneharrastaja hyvin laittaa kun tehtaan jäljiltä eivät kestä kuosissa:)
 
Takaisin
Ylös