Pienet sähköön liittyvät kysymykset.

Viestiketju:
Pienet sähköön liittyvät kysymykset.

Helpoin ratkaisu lienee jokin suoraan vaikkapa 12V jännitteelle tehty led-lamppu. https://www.ebay.com/sch/i.html?_fr...t=0&_sop=15&LH_ItemCondition=3&rt=nc&LH_BIN=1
Koristevalona näin käy. Mikäli kulkuvaloina aikoo käyttää, pitäisi periaatteessa huomioida sektorien pysyvyys sallituissa. Halkaisijaltaan suuri ledvalo saattaa antaa hajasäteilyä ja sektorin raja ei ole välttämättä tarkka. Hehkulamppuja käyttävissä kulkuvaloissa polttimossa on lanka pystyssä juurikin sektorien tarkkuuden takia. Led-kulkuvalojen optiikasta en tiedä, miten sektorien rajaus on toteutettu. Hehkulankapolttimon korvaaminen normaalilla ledpolttimolla on periaatteessa kielletty, mutta tuskin kukaan siihen puuttuu ja vielä harvempi valvontaviranomainen edes. ymmärtää.
 
Joskus vuosikymmeniä sitten muistan jossakin lehdessä (saattoi olla TM) testatun veneiden valoja. Testissä taisi olla juuri mittailtu noita suuntakuvioita ja näkyvyyksiä.
 
Se hitsauskoneeseen tilaamani katkaisin oli 5 napainen, mutta ei jaksanut metsästää enää toista, niin asensin sen. Oli oikein made in france.
Vanhan katkaisijan toimimattomuuden syykin selvisi. On käynyt lämpöisenä ja muovi sulanut.
IMG_20210827_121540787.jpg IMG_20210827_121613017.jpg
 
Kaverin puolesta kyselen, saakohan 16A kolmivaiherasioita ketjuttaa peräkkäin ja montakohan
 
Kaverin puolesta kyselen, saakohan 16A kolmivaiherasioita ketjuttaa peräkkäin ja montakohan
Saa, ei lukumäärää mitenkään ole rajoitettu.
Ketjuttaminen rasiasta toiseen suoraan harvoin onnistuu, kun niissä on vain 1 läpi johdolle, mutta jakorasioissa voipi jakaa.
 
Noissa on kokonaista 4 reikää jotka puuilossa oli ja melko pätevät liittimetkin valmiiksi kun on valovirtarasia siinä päällä :tosicool:
 
Maakaapeli, 35 m pituutta, 35A pääsulakkeet, minkä kokoinen kaapeli laitetaan?
 
Tavoiteltu kaapelityyppi vois olla kiva ja puhutaanko nyt 230/400 Vac tarpeesta vai muusta? Just viikolla fiilisteltiin kupari-&alukaapeleita #konekansa irc kanavalla. Molemmille on vähän paikkansa.

Jos tollanen 230/400 Vac toteutus niin joku 4x16/10 AMCMK mielestäni pitäisi riittää, mutta ehkä ite laittasin 4x25/16. Ojaan mukaan kupariköysi ja se TN-S yhteensopivasti verkkoa tukemaan.
 
Niih, tarkoituksena siis siirtää savon voimaa mittauskeskukselta n. 35 000 mm matka pajan taululle. Tietenkin tavoitellaan kustannustehokkainta ratkaisua. Mihin tuota TN-S tarvitaan?
 
Maakaapeli, 35 m pituutta, 35A pääsulakkeet, minkä kokoinen kaapeli laitetaan?
Mikä on oikosulkuvirta keskuksella? Voi sen kaapelin pääsulakkeen mukaankin laskea, mutta tulee helposti raakasti ylimitoitettu kaapeli.
Edit: tuon oikosulkuvirran arvon saa sähköyhtiöltä kysymällä.
Ja tämä siis liittyy poiskytkentäehdon toteutumiseen, eli että nallit pätkähtää riittävän nopeasti.
 
Viimeksi muokattu:
Niih, tarkoituksena siis siirtää savon voimaa mittauskeskukselta n. 35 000 mm matka pajan taululle. Tietenkin tavoitellaan kustannustehokkainta ratkaisua. Mihin tuota TN-S tarvitaan?

Siis TN-S on johdotusjärjestelmä, jossa kolmivaihesähköt toimitetaan viidellä johtimella, eli maa (PE) ja nolla (N) erillisin johtimin. Vanhaan aikaan maan sai nollata ja/tai muutoinkin käyttää yhteistä johdinta (TN-C järjestelmä). Käytännössä kun uutta tehdään mittauskeskuksen perään, niin se on TN-S. Mittauskeskukselle tulee TN-C, jossa PE ja N erotetaan toisistaan.

Mainitsemani suositus TN-S yhteensopivuudesta siis takaa sen, että mahdollisesti joskus sähköjä saneeratessa voidaan noudattaa TN-S järjestelmää koska siinä on omat merkittävät etunsa monessakin suhteessa, sekä parantunut henkilöturvallisuus, jota etenkin paja-ympäristössä saattaisin itse arvostaa.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jakelujärjestelmä
 
OK, oiskos 4x35+16 AMCMK nyt varmasti riittävän jäykkää? Sellaista saattaisi löytyä ylijäämänä kaverin naapurinpojan tyttöystävän isän tutulta:rolleyes:
 
Siihen on olemassa tietyt syyt miksi kannattaa käyttää ammattihenkilöä niitä tarvitsivissa töissä.
 
Siihen on olemassa tietyt syyt miksi kannattaa käyttää ammattihenkilöä niitä tarvitsivissa töissä.

Tämä meidän sähkäri on silleenkin mukava ja reilu kaveri, että se asentaa asiakkaan omistakin tarvikkeista. Jos minä löydän sopivaa uutta kaapelia alle puoleen kaupan hinnasta mutta haluan varmistaa että se varmasti piisaa niin mikäs tässä nyt on ongelma?

Tuosta mittarin siirrosta tulee ihan tarpeeksi kallista muutenkin vaikka ei tarvitsekaan uusia kuin yksi maakaapeli. Ja tietysti keskus, sulakkeita,ym.

Ja tämän koko homman tarkoituksena on parantaa tämän talon sähköturvallisuutta ja toisekseen saada tukevammat sähköt tuonne pajaan. Tällä hetkellä on 56 vuotta vanha päätaulu tuvan nurkassa, sen kautta kulkee kaikki tämän mäen sähköt.
 
Tarjoa sille sähkärille sitä kolmevitosta. Ei pitäisi olla mitään perustetta torjua. Mulla taitaa mennä kolmevitosella amkalla sähköt reilun 2km päähän.
 
Tuo 4x35+16 AMCMK lie mittaamattakin sopivan jäykkää. Sähkärihän papruihin nimensä laittaa, eli toivottavasti ei ala epäsoveliasta tavaraa asentaa. Mutta ammattimies sen viimeisen valinnan tai kelpuutuksen tekee, eli enempi hältä kannattaa kysyä kuin Konekansalta (joskus harvoin näinkin).

Mitatahan se ois hyvä, sekä mainitusti syötön osalta, mutta myös kytketystä tulevasta ryhmäkeskuksesta, jotta sulakkeet/johdonsuojat/vikavirtasuojat toimii oikein, kuten edellä mainittu.
 
Onkos kellään tullu vastaan kaks osasta maadotettua uppo pistorasiaan johon sais erilliset syötöt?
 
Takaisin
Ylös