Viestiketju:
LÄHETTÄVÄT RIISTAKAMERAT

Kuvauskulma ? 60 ast ? PIR-sensor sight angle 60ast ?
Vähän kapoisa alue ? UO:n liiketunnistinkulma 110 ja kuvausalue 90ast

Pieni kulma kertoo isosta polttovälistä, eli "zoomaa" vähän kauempaa. Ihan ok, jos sellaista halajaa.


Tuollainen tuli eilen tilattua tallin päätyyn nykyisen Uovisionin tilalle. http://www.riistakamerat.com/product/96/burrel-s12-hdsms Muistikorteiksi 2 kpl Kingstonin 32 GB:n kortteja Ebaystä hintaan +10 €/kpl, free shipping, niin voi vaihtaa korttia, eikä kameraa tarvitse jättää kortittomaksi. Tuollainen on jo aiemmin tullut hankittua sähkönsyöttöä varten, mutta asennus on hieman kesken. Johto on molemmista päistä vielä irti. http://www.riistakamerat.com/product/72/akkujohto-jannitteenalentajalla Tallin sisällä on murtohälyttimillä (itse rakennettu) 12 V akku laturilla siitä saan sähköä.

Tilasin Uovision UM565:een tehoantennin, jos sillä saisi lähetykseen lisää luotettavuutta, vaikka kamerasta onkin tukiasemaan matkaan jokseenkin tasan 1 km ja pihaan asti on tukiasemaan näköyhteyskin. En ulkoa muista, jääkö kamera juuri ja juuri peltikaton räystään alle, vai onko kameran vierestäkin näköyhteys tukiasemaan. http://www.riistakamerat.com/product/62/riistakameran-lisaantenni


Uovisionin käyttöjännite on 6 V, joten koska siinä on 12 patteria, siellä on tavalla tai toisella 3 patteria rinnakkain. Ei ehkä kirjaimellisesti rinnakkain, vaan kulutus on yritetty jakaa kolmeen eri ryhmään. Tähän viittaisi se, että kun patterien varausta patterien vaihdon yhteydessä olen mitannut, eroja on jonkin verran, vaikka ne on alunperin otettu samasta 24 patterin paketista.

Yhdessä AA-patterissa jonkin tiedon mukaan on kapasiteettia 2000 mAh, eli 3 rinnakkain x 2000 mAh = 6000 mAh. Yhdessä D-kokoisessa patterissa pitäisi olla virtaskaa 10000 mAh, eli jos laittaa 4 kpl D-kokoista patteria peräkkäin, päästään arvoihin 6 V 10000 mAh. Kamera on toiminut 2-4 kk yhdellä AA-patterisetillä (huom. olen vaihtanut patterit ennen kuin on tullut ilmoitusta alhaisesta jännitteestä), pitäisi D-kokoisilla päästä ainakin 3-6 kk:een. Kosteutta, pölyä ja vähän hiiriäkin vastaan laitan patterit koteloineen tupperware-tyyppiseen kannelliseen laatikkoon ja laatikko hiirulaisten takia lattiatasoa ylemmäs, kameran viereen.

Harkitsin myös esim. tietyömailla varoitusvilkuissa käytettävää isoa 6V 4R25-patteria, mutta sille ei meinaa löytyä sopivaa koteloa johtojen kiinnitystä varten. Pitäisi hauenleuoilla laittaa johdot kiinni. Ei kovin ”ammattimainen” ratkaisu. Patterista löytyy johtojen ruuvikiinnitysversiotakin, mutta lähinnä vain verkkokaupoista ja niin paljon en viitsi tämän kanssa askarrellapaskarrella. Postituskulujakin syntyy. Kapasiteettia sille kuitenkin lupaillaan 10 Ah tai reippaasti ylikin.

Isoa (auton?)akkua latureineen en halua käyttää, koska kameran asennuspaikan oven avaaminen on talvella lumen takia vaikeaa. Jos mitään ei tapahdu, kamera saa olla paikallaan koko talven. Jos akku pääsee tyhjäksi, se jäätyy rikki. Ehkä kesällä käytän jotain akkuratkaisua, kun sisään pääsee helpommin ja ei ole jäätymisvaaraa. Rakennuksessa on sähköt, mutta sähkökatkon sattuessa kamera ei kai(?) osaa siirtyä patterikäyttöön? Tämän voisi tietysti testata. Tai sitten tekee oman virityksen. Niin kauan kuin sähköä muuntajasta tulee, rele on vetäneenä ja kun sähköt katkeaa, rele päästää ja kamera siirtyy ulkoiseen patterikoteloon? Sähkökatkoja ei kovin usein ole. Hetko. Mulla on kesällä samassa rakennuksessa Mosquito Magnet-hyttysimurin virtalähde ja sitä varmistaa sähkökatkojen varalta Powerwaren tietokone-UPS, joten siitä saan virtaa kameran virtalähteelle kesäaikaan, vaikka sähköt katkeaisivatkin. Vielä kertaakaan ei ole ollut niin pitkää sähkökatkoa, että UPS:sista olisi virta loppunut. Hyttysimuri ei osaa käynnistyä sähkökatkon jälkeen uudestaan ja sisään imetyt, mutta vielä elävät hyttyset pääsevät karkuun, kun imu loppuu.

Tähän asti kamera on ollut tallin päädyllä, mutta uuden kameran takia siirrän vanhan kameran samalla tontilla olevan autiotalon ullakon neliruutuiseen ikkunaan, joista yksi ruutu on sopivasti rikki. Kameran liiketunnistin ei pystyisi toimimaan lasin läpi ja rumahko tehoantennikaan ei häiritse näkymää, kun se jää ullakkotilaan. Jos kameraa on pakko räplätä talven aikana ja oven takia ei viitsi tehdä lumitöitä, laitan tikkaat seinää vasten pystyyn ja sorkin kameraa, muistikorttia ja sen pattereita ulkokautta. Niinhän joudun tekemään tallin pihassakin, kun kamera on tallin seinässä kiinni 3,5 metrin korkeudella.
 
Mulla on Burrel S12HD+SMS majavan pesärytöä kuvaamassa. Toiminta muuten ok mutta pimeällä kuvatut videot on kolmen sekunnin pätkiä. Asetuksissa aika säädetty 30 sek. mikä näkyy myöskin videon aikaleimassa. Päivällä kuvaa asetetun ajan.

Mistähän mahtaa johtua, onko muilla ollut samoja oireita??

Vekku
 
Mulla on talon pihassa Uovision Panoramic, joka yrittää ottaa 10 sekunnin videoita. Pattereitten heiketessä pimeällä ei virta riitä kuin 1-9 sekunnin videoihin. Päivällä toimii paremmin, kun inframusta-ledit eivät tarvitse virtaa. Millainen virransyöttö sulla on ja jos patterit, niin koska viimeksi vaihdettu?

Omaan Burreliin en ole vielä ehtinyt perehtyä....
 
Millainen virransyöttö sulla on ja jos patterit, niin koska viimeksi vaihdettu?


Aha. Eipä tuo tullu mieleenkään. Ja nyt kun katselin vanhempia videoita niissä yökuvat on pidempiä, jopa 10sek. Nyt videot lyhentyneet pariin sekuntiin. Eli patterit on heikot.

Kamera on ostettu pariviikkoa sitten ja patterit samalla reissulla. Onkohan siellä nyt joku heikko yksilö seassa tai sitten koko kapistus on patterikäyttöön ihan kelvoton virtasyöppö. Etäohjaus ollut kyllä päällä kokoajan, sehän ilmeisesti myös lisää virrankulutusta.

Kiitos vinkistä. Asia korjaantunee akkukäytöllä.

Vekku
 
Viimeksi muokattu:
Laitoin eilen Burrelin ns roikan nokkaan, eli virranyötön verkkovirtaan. NYt ei pitäsi ainakaan virran vähyyttä potea.
Se hieman kummastutti kun muuntajan toimivuutta yleismittarilla mittasin, niin mittari näytti 9.2V, vaikka muuntajan kyljessä lukee 6V ja onpi nimenomaan Burrelin kameroihin tarkoitettu värkki.

Ja sitäkin pohdin, voiko paristot olla paikoillaan, kun kamera on verkkovirtamuuntajan varassa.
 
Jossakin luki Uovisionista, että etäohjausta ei patterikäytöllä kannata käyttää. Samasta syystä jotkut kameramallit ottavat ohjauksia vastaan vain tiettyyn kellonaikaan.

Mikä tuon muuntajan virallinen jännite on? Reguloimattomalla virtalähteellä on taipumus nostaa jännitettä, jos sen perässä ei ole kuormaa. Kuorman kanssa jännite laskee tarkoitetulle tasolle.

Mun ainakin on tarkoitus jättää patterit paikalleen, kun laitan ulkoisen syötön. Kameran kalenteri- ja kellonaika-asetukset eivät varmaan pitkään toimi ilman pattereita tai ulkoista syöttöä. Muistikorttia vaihtaessa tai muuten kameraa säätäessä joutuu ulkoisen irrottamaan. Joo, saahan sen takaisin heti kun kannen on avannut, mutta sittenkin luulen, ettei suunnittelija ole tarkoittanut, että pistoke irrotetaan ja laitetaan takaisin kameran asetuksia säädettäessä, vaan että kamera olisi silloin patterikäytöllä. Muuten pistokeen kiinnitystä ei olisi suunniteltu sellaiseksi, kuin se on.

Niille tiedoksi, jotka eivät kameraa tunne, Burrelista ja Uovisionista täytyy ulkoisen syötön pistoke irrottaa, että kameran kannen saa auki. Kannen avaamisen jälkeen pistokkeen saa halutessa takaisin paikalleen. Kukaan ei tunnu tietävän miksi kamerat on suunniteltu sellaisiksi. Jokin (jenkkien?) turvallisuusjuttu?
 
Burrelkin suosittelee ohjekirjassaan lähettäviin kameroihin ulkopuolista virtalähdettä. Paristoillakin kyllä toimii moitteetta joka hetki jos on vain virtaa.

Muuntajan virallinen output jännite on 6V, ampeereja en muista joku 2000mA tai jotain.

Juurikin tuli mieleen nuo aika-asetukset. Niitä kun en tullut ajatelleeksi eilen. Otin siis eilen paristot pois ja kytkin ulkoisen virtalähteen. Kamera oli joitakuita minuutteja ilman virtalähdettä. Ja tuo blugi on juurikin noin kytkettävä, kuin Jarkko kuvasi; johto irti ennen kuin kannen voi avata.
Tarkistin just kameran ajan asetukset lähettämällä kuvapyynnön. Muuten kohdillaan, paitsi kello n 10 minuuttia jäljessä. Olisiko niin viisas laite, että jättää virran katkaisuajan muistiin ja jatkaa siitä kun virta kytketään?
 
Laitoin eilen Burrelin ns roikan nokkaan, eli virranyötön verkkovirtaan. NYt ei pitäsi ainakaan virran vähyyttä potea.
Se hieman kummastutti kun muuntajan toimivuutta yleismittarilla mittasin, niin mittari näytti 9.2V, vaikka muuntajan kyljessä lukee 6V ja onpi nimenomaan Burrelin kameroihin tarkoitettu värkki.

Ja sitäkin pohdin, voiko paristot olla paikoillaan, kun kamera on verkkovirtamuuntajan varassa.
Aikas monen muuntajan tyhjäkäyntijännitteen mittaus saattaa pelästyttää että tuleepi liikaa voltteja. Näin ei kuiteskaan ole,vaan voltit putoo "sallittuihin" kun muuntajalla on kuormaa.
 
Jos ihmehitsarin (tai jonkun muun) kamera sattuis olemaan helposti saavutettavissa niin voisitko mitata minkäkokoinen reikä siinä suojakuoressa virtaplugille on. Mulla on ehkä sopiva virtajohto mutta pistokkeen muovikuoret näyttää aika paksuilta. Oma kamera 10km päässä ja sopivaa virtajohtoa myyvä liike vielä aikapaljon kauempana:mad:

Vekku
 
Uo-Visionin kuoren pohjas jokin 7mm, max 8mm, läpöinen töpselille ..... (muistikuva)
 
Kamera nököttää yli 30 km:n päässä, jotenka nyt täytyy toimia hataran muistin varassa. Jos sanon, että Burrelin kuoressa on 8mm kokoinen plugin reikä niin se on jo reiän maksimi koko.

btw. Burrelin kameraan voi myös jättää paristot paikoilleen vaikka oliskin verkovirrassa. Tällöin paristot toimivat varavirtana esim. sähkökatkon aikana.
Tämmönen tieto löyty täältä:
http://www.riistakamerat.com/product/95/burrel-verkkovirtalahde
 
Ok. Kiitos.

Tökkeli reilut 10mm paksu, eli puukotettava sitä on. En kyllä ihan satavarma ole onko muutenkaan sopiva, jospa huomenna ehtis viedä akkuvirtaa kameralle niin sitten selviää.

Tarkotus olis syöttää kameraa 12v hyytelöakulla ja hakkuriregulaattorilla. Regu vaan taitaa viedä pelkästään enemmän virtaa kuin itse kamera. Kuuteen volttiin säädettynä lepovirta on n. 6mA. Mutta näillä täytyy nyt mennä mitä käsillä sattuu olemaan.
 
Mä ostin perjantaina näitä 2 kpl ja istuu Burreliin kuin nenä päähän, kun kytkee kameraan kansi auki. Metallisosan halkaisija 4 mm, reikä 1,7 mm.

http://www.vekoy.com/product_info.php?cPath=59_112_512&products_id=15549

Kameran pohjassa reikä on 8,5 mm, mutta ostamani liitäntäjohdon rungon halkaisija on 9 mm ja liitin ei osu ihan reiän keskelle, joten taidan kairata kameran rungossa olevaa reikää vähän isommaksi, jos en innostu liitintä ohentamaan.
 
Tarkotus olis syöttää kameraa 12v hyytelöakulla ja hakkuriregulaattorilla. Regu vaan taitaa viedä pelkästään enemmän virtaa kuin itse kamera. Kuuteen volttiin säädettynä lepovirta on n. 6mA. Mutta näillä täytyy nyt mennä mitä käsillä sattuu olemaan.

Kannattaa sijoittaa akkuvahtiin. Se säästää akkua kun ei päästä sitä tietyn jännitteen alle. Näin ollen sitten akku kestää huomattavasti pidempään. Taitaa vain olla ettei nyt ole tarjolla jännitesäädettäviä akkuvahteja. Virrankulutus kun kameralla on sen verran pien että tuollainen normi 10,6V katkaiseva jännitevahti on aika turha vaan katkaisu pitäisi tapahtua jossain 12,3-12,1V tienoolla. Tässä olisi vaikka siihen tarkoitukseen sopeva http://www.ebay.com/itm/Kemo-M148A-...395367?hash=item35ea133a67:g:G9oAAOSw6BtVUtbH

Eipä nuo dc-dc step down hakkurit ole mitään kovin tyyriitä. Sellainen on kyllä hyvä. http://www.ebay.com/itm/DC-DC-Buck-...241579?hash=item5d4e8424eb:g:W8IAAOSwQItT12YK Tosin en sitten tiedä saako tällä mitään hyötyä sillä kameran virrankulutus on sen verran mitätön että eipä se juuri regulaattori lämpöä tuota.

Hakkurilla sekä akkuvahdilla varustettuna 12,1V asti purettaessa 100Ah:n akulla päästään n. 180 päivää ilman latausta. Lisäämällä 10W aurinkopanelin asentamalla pystysuoraan saa sitten käytännössä ympäri vuoden toimivan riistakameran käytännössä missä tahansa Suomessa n. 35-45 euroon sisältäen panelin sekä lataussäätimen.
 
No nii!

Eipä se tietenkään ollu sopiva pistoke, halk. 4.75. Kaikki bonkki pengottu, eikä sopivaa löydy.
Suunnitelma uusiksi.

Just tuollainen Puuhan linkkaama hakkuri on tarkoitus laittaa. Yllätyin vaan tuon lepovirrankulutuksesta.
Onko kukaan mitannut kameran virrankulutusta valmiustilassa? Säästäisköhän akkua jos laittais vaan lineaariregulaattorin?
Suurimman osan ajasta kamera on kuitenkin valmiustilassa ja hakkuri kuluttaa kokoajan n.6mA. :mad:

Vekku
 
Tuota eihän tuo virrankulutus ole mikään iso. Se on jopa hyvin vähäinen, vain 0,036W. Siitä ei kannata itselleen ongelmaa tehdä. Suurempi ongelma on se että normi AA paristot sisältävät energiaa (1,5V 1,8Ah) 2,7Wh ka. koska paristoja on yleensä sen neljä on energiaa niissä varastoituna 10,8Wh eli 12,5 vuorokaudeksi. Tosin kylmä keli verottaa tästä n. kolmanneksen ja kovilla pakkasilla jopa 2/3, joten se suurempi ongelma löytyy sieltä pienistä paristoista kuin siitä virrankulutuksesta johtuen olosuhteista.

On väärin käyttää vertailussa virtaa sillä se ei kerro mitään kenellekkään koska ei ole vertailukelpoinen minkään kanssa, vaan sen lisäksi pitäisi aina olla tiedossa myös toinen määre virran lisäksi eikä senkään jälkeen ole suoraan verrattavissa. Siksi olisi hyvä vertailla vain ja ainoastaan teholla eli wateissa, se on suoraan vertailukelpoinen oli virta tai jännite mikä tahansa.

Edit: Kas puhuitkin hakkurin kulutuksesta, mutta eipä sekään ole maatakaatava.
 
Edit: Kas puhuitkin hakkurin kulutuksesta, mutta eipä sekään ole maatakaatava.

Eipä se ole mutta karkeasti laskien pelkkä hakkuri syö 7Ah akun tyhjäksi alle 50vrkssa.

Noita upsin vielä käyttökelpoisia akkuja tossa pyörii niin ajattelin niitä käyttää kokeilussa. Talveksi tuotava kamera kuitenkin pois kun ja jos pakkaset alkaa.
 
N. puolet siinä säästää jos ajaa normi lineariregun läpi. Silloinhan omakulutus lasketaan jännitteenaleneminen kertaa virta.

Regu kannattaa sijoittaa samaan tilaan akun kanssa jolloin sen tuottama lämpö nostaa myös akun lämpötilaa näin akku antaa pitempään tehoa ulos.

En tiedä sitten voisi ajaa suoraan 6 voltin akulla sillä osassa kameroista on omat jännitteensäätimet sisällään jotka tiputtavat jännitteen komponenteista riippuen 3 tai 5V:n ja sisäiset jännitteensäätimet vaativat tiettyä jännitettä sisään tai käyttääkö suoraan 6V jännitettä jolloin vaarana on että komponentit eivät kestä akusta saatavaa 6,4V jännitettä. Se ei ehkä ole todennäköistä mutta selainen vaara on toki olemassa.

Regussa on myös sellainen ominaisuus että jos kuormittava virta (kamera) on pieni kuten tässä tapauksessa se ei välttämättä käynnisty.

Mitä sitten näihin käytettyihin akkuhin tulee niin niiden ongelmat ovat siinä että niiden kapasiteetti on laskenut jolloin todennäköisesti tulet pettymään niiden kapasiteettiin kun vielä lämpötila huomiodaan, ja näin ollen toimintaaika on jokseenkin lyhyt. Itse lähtisin siitä liikkeelle että hankkisin jonku 60Ah:n vapaa-ajan akun (vaikka käytetyn) hakkurin kaveriksi.

Mitä tuohon kameran omaan kulutukseen tulee on se ~0,0225-0,03W eli patterit kestävät 15-20 päivää riippuen siitä kuinka monta kuvaa kamera ottaa tänä aikana.
 
Takaisin
Ylös