FM-51 Fouga Magister (mahalaskun tehnyt)

Viestiketju:
FM-51 Fouga Magister (mahalaskun tehnyt)

arv

Kansalainen
Liittynyt
4 Joulukuu 2011
Viestit
1,009
Tulipa sekaannuttua pyydettäessä tämmöiseen projektiin, jolla on oikein oma nettiosoitekin: https://www.fm51.fi

Kone oli Kauhavan lentonäytöksessä 2020 ja palatessaan Kuopioon oli laskeutunut ilman telineitä ja liukunut pohjan varassa ~700 m kiitotiellä.
Tarinaa täällä: https://www.fm51.fi/ajankohtaista/viimeinen-lento/

IMG_3724.jpg

IMG_3738.jpg



Kuopion lennätysporukka on sittemmin purkanut koneen, laikannut rikkoutuneet pohjalevyt pois ja kone on kuljetettu Kauhavalle, jossa omistajalla on aikomus muutaman lentotekniikan ammattilaisten kanssa askarrella runkokaarille korjauspalat sekä uusi pohjalevy. Sähköjohtimien ja putkistojen korjausta on myös tiedossa.

Runkokaarista on hioutunut 40-50 mm pois.

tempImage9X9iGj.png
tempImageXtnNqI.png


Polttoaineputki on ollut hilkulla kulua puhki. Laikkakoneen käyttäjä on sen sittemmin viiltänyt lähes poikki :)
tempImage7Xj595.png


Koneen omistaja oli tehnyt asialliset pukit koneelle:

tempImageVsF53E.png
tempImagelCDvKS.png
 
Onko tuommoisessa tapauksessa aina pakko laskeutua kiitotielle? Nurmikolle siihen viereen kun olisi laskeutunut niin maallikosta tuntus selviävän huomattavasti pienemmillä vaurioilla. Vai pysähtymismatkanko takia pääsääntöisesti aina asfaltille?
 
Moro

Mielenkiintoinen ja historialliseti tärkeä proggis.
Olen nähnyt ja päässyt seuraamaan koneiden tulon Suomeen ja niiden koelennot,asuin kakarana Hallissa vuoteen -64 asti jolloin suurin osa Suomeen tulleista 18 ja 62 rakennetuista koneista oli jo lentokunnossa.
 
Onko tuommoisessa tapauksessa aina pakko laskeutua kiitotielle? Nurmikolle siihen viereen kun olisi laskeutunut niin maallikosta tuntus selviävän huomattavasti pienemmillä vaurioilla. Vai pysähtymismatkanko takia pääsääntöisesti aina asfaltille?
Kiitotie on kuitenkin tasaisempi kuin nurmialue ja pelastusautoilla on esteetön pääsy. Kone oli lisäksi jo loppuosalla eikä siinä ilman moottorin työntöä lentojarrut ulkona ollut kaiketi mahdollisuuksia kaarrella enää mihinkään.
 
700 metriä asvaltilla on valtavan pitkä matka. Olisikohan nurmelle mennyt tuplasti tuon?
 
Jonkinmoinen krahina on saattanut olla vallitsevana älämölönä. :eek:
 
Ilmeisesti oli sitten lopulta lentäjän virhe? Sivuilta saa myös sen kuvan että toiminta oli ohjeiden vastaisesta mutta sakkauksen läheltä mahalasku oli varmaankin paras valinta, sakkaus olisi vienyt koneen ja miehet.

Hieno kone kyllä tuo Fouga, tullut nähtyä useamman kerran lentonäytöksissä. :)
 
Ekaluokan luokkaretkellä käytiin Satakunnan lennostossa (Porissa) ja päästivät Fougan ohjaamoon istumaan.
 
Tulee muuten aika melkoinen ulina tuollaisen koneen moottorista kun kiihdytetään, oli joitain vuosia takaperin rengonharjun kentällä näytöksessä
 
Lamminmaassa ilmeisesti oli sijoituspaikka jossain välissä, siellä joskus näin, vai olikohan eri yksilö?
 
Nyt päästiin purkamisen sijaan jo hiukan rakentamaan uuttakin. Vaurioituneet pohjapellit saatu irrotettua niitinkanta pois poraamalla ja lyömällä tuurnalla niitin loppuosa pois vaurioittamatta rakennetta, vanhoja reikiä käytetään myöhemmin uuden pintalevyn kiinnittämiseen uusilla niiteillä.

Työkaluja on hankittu ja valmistettu. Fougan niitit ovat metrisillä mitoilla kun muu lentokonemaailma luottaa imperial-yksiköihin. Omistajalla oli alkuperäisiä niittejä, joille ei maailmalta löytynyt niittivasaraan silittäjää. Bilteman paineilmataltan taltasta omistaja tekaisi sopivan jolla saadaan niitattua nuo lieriökantaiset 3,5 mm:n niitit.

Muitakaan millimitoilla olevia niittaustyökaluja ei oikein löydy; esim tällainen 120° upotusterä piti tilata irrotettavalla kärjellä ja siitä pitää pilottiosa muokata 3,5 mm:n reikään sopivaksi.
Näyttökuva 2021-9-26 kello 23.28.30.jpg



Runkokaarista sahataan paha pois suurpiirteisesti, reunat hiotaan ja korjauspala sovitetaan hiomalla paikoilleen. Levy on helposti säröytyvää eikä kestä esim. taittamista ilman lämpökäsittelyä joten esim. levyleikkurin leikkauspinta on viimeisteltävä muutenkin hiomalla. Kylkeen valmistetaan suorasta levystä palstalevy, joka sitten kiinnitetään niiteillä molempiin osiin.

Ennen lopullista kiinnittämistä korjausosat voidaan kiinnittää väliaikaisesti paikoilleen "satiaisilla", eli ruuvattavilla pikakiinnikkeillä, kunnes saadaan kaareen kiinnittyvät kaikki osat sovitettua kohdilleen. Levyjen väliin laitetaan liitostahnaa korroosion estämiseksi.


Näyttökuva 2021-9-26 kello 23.01.25.jpg
Näyttökuva 2021-9-26 kello 23.01.45.jpg
Näyttökuva 2021-9-26 kello 23.03.46.jpg
Näyttökuva 2021-9-26 kello 23.03.54.jpg
Näyttökuva 2021-9-26 kello 23.02.49.jpg
Näyttökuva 2021-9-26 kello 23.02.13.jpg
Näyttökuva 2021-9-26 kello 23.03.11.jpg
 
Paineilmakulmaporakone hankittiin kans halvalla Aliexpress:ltä.
Tämän hinta ~220 € kun vastaava lentokonetyökalutoimittajalta maksaa lähes kymmenkertaisesti. Porat sensijaan hankittiin Finatco:lta. Oli muuten nopein tarjouspyyntöönvastaus ikinä; n. 10:ssä minuutissa oli sähköpostiin vastattu :D.

Täytyy yrittää säästää missä voi, ei tämmöisillä työkaluilla ole monellekaan käyttöä tämän projektin jälkeen.

Näyttökuva 2021-10-1 kello 8.35.45.png
 
Viimeksi muokattu:
Tänään puuhasteltiin lisää; vähän edellisten purkua :oops: ja uusia korjauspalasia paikoilleen:

 
Takaisin
Ylös