Viestiketju:
Paineilma kompressorit

Sellaistakin joskus miettinyt, kun noita isoja ruuveja saa joskus romun hinnalla ( no voi olla, että ovatkin romuja), niin jos pistäisi vain sen verran alentavan välityksen, jotta pyörii vaikka 7,5Kw moottorilla. Luulis olevan hiljainenkin. Vai onko tässä jotain muuta, mitä pitäisi huomioida? Toki fyysinen koko saattaa tulla esteeksi pienisssä harrastetiloissa.
 
Paras olisi tehdä erillinen koppi, josta saisi lämmön ohjattua joko sisään tai ulos. Talvella kompressorin tuottama lämpö on aika paljon hukkaan heitettäväksi. Kompressorihan tuottaa yhtä paljon lämpöä kuin kuluttaa sähköä.
 
Mitäpä jos tuollaisen pienen hihnavetoisen kompressorin pyörimisnopeuden puolittaa? Ideana hiljentää kompressori, tällähetkellä ko kompressori pitää pienessä 30m2 pelttiseinäisessä työtilassa infernaalisen metelin. Tällähetkellä moottorilla on 110mm hihnapyörä ja tilalle ajattelin 60mm hihnapyörää hihnan leveys on 13mm.
Tietty tuotto puolittuu mutta se ei haitanne koska käyttö on lähinnä pulttipyssyn pyöritystä renkaanvaihtoon.
https://www.ikh.fi/fi/kompressori-50l-360l-3 ehp-240v-xt503600
 
Osta akkupulttipyssy, jos et muuhun kompuraa tarvii.
 
Osta akkupulttipyssy, jos et muuhun kompuraa tarvii.
On sille paineilmalle vähän muutakin käyttöä ja tuosta menee paineilmat kahteen tilaan, kunnolliset akkupulttipyssyt maksaa äkkiä moninkertaisesti verrattuna tuohon uuteen 60mm hihnapyärään verrattuna.. :)
 
Se metelin määrä ei välttämättä kuitenkaan puolitu mutta kestää yli tuplat kauemmin kun tuoton pudottaa pienemmäks..
 
upload_2021-1-12_10-17-42.png
 
Tuli rakennettua -90luvun lopulla osin rakentamisen ilostakin bensiinikäyttöinen kompura, moottori datsun 1200 ja kompuralohko IKH isoin mäntämalli muistaakseni. 1000l min vai ylikin ? kiilahihnoilla veto. runkokehikko 60mm putkea ja samalla säiliönä. akseli alla joten perässävedettävä.
takana ja alla lisäsäiliöitä. kokonaistilavuus n. 250l. moottori käy 3000 r/min kokoajan ja liiat ylipaineventtiilistä. etupäässä hiekkapuhallukseen
ajattelin silloin ja tulipa tuolla puhallettua aikas paljonkin. nyt liki käyttämättä ulkoruokinnassa...

toinen kompuraprojekti , keskeneräinen ollut 15vuotta.. moottori nissan LD28 ja kompura Sullair FS75 tjsp.. ruuvi . oli sähkömoottorilla mut se sulakekoko.. runko valmis akseleineen , välikytkin tehty ym. sähkötyöt ja konekoppa suurimmat tekemättä. nyt vajassa romujen alla ikuisuusprojektina.

Tamrok odottelee myös tulevaa mitä nyt tuon kanssa tekeekään.. myykö pois eli vaihtaa pienempään vai antaako vaan seistä tuossa ? . tässäkin sulakekoko hieman rajoittaa käyttöä , voin kyllä käyttää tuota generaattorilla mutta onko järkeä pöristää tunnissa 25-30 litraa dieseliä.. tokihan paineilmaa olis sitten saatavilla tarpeeksi hiekkapuhallukseenkin.

moottorisaha käyttöinen kannettava kompressorikin tuli rakennettua pian 25v sitten ja toimii edelleen. aikoinaan kun kaikenmaailman romuautoja
tuli hinailtua oli kätevä renkaat täyttää monesti matkankin varrella useammin kun 20 vuotta metsässä maanneet kumit ei aina olleet ihan ilmanpitäviä. ei tullut kuvaa otettua tästä laitoksesta.

käyttökompuroita useampia 1 ja 2 pyttysiä vanhoja resuja .. vaihtuvat väliin luonnollisella poistumalla.

IMG_7008.JPG IMG_7011.JPG IMG_7046.JPG IMG_7051.JPG IMG_7006.JPG IMG_7007.JPG
 
Äsken oli Torissa tuollanen Mattei lamellikompressori. Nää on vissiin hiljasia ja tehokkaita, tarkotettu kai lähinnä rappausruiskuille ym. rakennustyömaahommiin. Mitenhän tällanen pelais tallikäytössä jos laittaa painesäiliön ja painekytkimen? Nää on varmaan normaalisti jatkuvakäyntisiä pelkästään? Jos vaikka joskus sattus sopivasti kohdalle. Tolla oli 2500€ hintaa. YIT:n tarrat kyljessä, varmaan ollu poistomyynnissä vai liekkö hävinnyt....

Capture.JPG
 
semmonen kompuroissa kyllä kaikissa juu onkin,ruuvikompuroista vähän kokemusta mutta jos mäntämallissa on ilmaa männän päällä jää käynnistys yritykseksi.
 
Yleensä se tapahtuu jo sammuttaessa, männän päältä päästetään paineet ulkoilmaan. Isoissa koneissa tarvitaan vielä lisää kevennyksiä ja automaattikytkimiä.
 
Pitäiskin kompuran öljynerotimesta päästellä vedet / öljyt pois, nyt kun jos lauhtuu kelit....
Ettei tuu sit ongelmia pakkasilla, oireita jo vähän oli ilmavirran ahdistuksesta....
 
Voihan se niinkin olla mutta näissä on mitä itellä,muista ei ole tietoa ja ruuveista ei mitään,2 ollaan aikoinana linjoihin kytketty,jos jotain erikoisia on niin niistä ei mulla mitään tietoa.
 
Takaisin
Ylös