2019 SAMMIN mäkivetokisat 7.9.2019

Viestiketju:
2019 SAMMIN mäkivetokisat 7.9.2019

juu aika lähellä on katsojat maalipäässä. videon lopullakin pikkupoika ekana kun major tulee, toki videolta vaikea sanoa paljonko oli väliä, mut jos esim keulii ja keula tippuu maahan ja olkaakseli poikki ja rengas katsomoon. kuitenkin vanhoja koneita ja akselit kolhuja saanu, tai takarengas hajoo vauhdis. yms. loppuu vaan hieno laji sit siihen ja pahimmillaan joku loukkaantuu vakavasti tai vielä pahempaa. kuitenkin tilaa olis olla yleisön sivummallakin.
 
Olipas futuristisen komee Zetori ekana, melkein kuin Robocopista :rakastunut: Sama keltanen kärry vaan Nuffin perään niin ei ole pelkoa ylinopeuksista.
 
Siel on nyt ollut kolmena vuonna vain yks jokerikärry, alle ja yli sataheppasissa, siis tuo dumpperin persiistä tehty.
Olisin jokerin viimevuonnakin ottanut, jos olis ollut se kärry, joka silloin aikanaan ( 4v sitten ) oli pikkujokerissa ....
 
Tuota Koneosaston videota katsoessa, ja Jusapen aiempaa kommenttia jokerivaunun aisapainosta muistellessa nousee kyllä huoli vetolaitteen kestävyydestä.
Videolla se ilmeisen isolla aisapainolla varustettu vaunu autetaan Valmetin perään kaivinkoneella, onko koukku rikki vai painaako tuo tosiaan aisalle noin paljon?

Kumpi hyvänsä niin näen tässä tilanteen jossa kesken kovan vedon traktorin vetolaite pettää -> aisa tuuppaa maahan -> vaunu pysähtyy äkisti -> gravitaatio ottaa vallan ja vaunu lähtee vyörymään mäkeä alas.
Suunnanvaihto tuollaisessa tilanteessa vie mutulla pari sekunttia ja jossei jarrumies ole ihan iholla traktoreineen niin tilannetta ei pelasta mikään jos vaunu ehtii ottaa vauhtia alamäkeen.

Ite tässä niiden jarruhaaveiden lisäksi näkisin että traktorin ja vaunun väliin voisi olla tarpeen lisätä breakaway -ketju.
Turvavaruste joka olisi järjestäjän puolelta halpa järjestää, eikä kai ihan kohtuuttoman hankala kisaajallekkaan järjestää moinen kiinnityspiste koneeseensa?
Mielestäni ominaisuus joka saisi olla kaikissa luokissa.


..näitä uhkakuvia ei tänne kiusallaan heitellä, eikä sillä että voisi vahingon satuttua ilkkua et mähän sanoin! ..vaan ihan tosissaan sillä mielellä ettei sitä vahinkoa koskaan kävisi joka tekisi lajille samat kuin liian pitkälle mennyt saunomisen MM kilpailujen loppuvääntö Suomi-Venäjä.
 
Aisan alapinnassa vois olla sellainen jalas, joka mahdollisessa irtoamisessa ei tökkäis ettenpäin menoa äkisti, mutta toimisi jarruna taaksepäin valumista hilliten.
 
Kyllä siinä on niin raju aisapaino että hyvinkin moniin koneisiin se pitää kaivurilla koukkuun nostaa.
 
Kyllähän noissa videoissakin on havaittavissa, että takavarmistustraktori on näiden tehokkaiden vetäjien kohdalla auttamatta myöhässä. Lähtee perään siinä kohdin kun Jusapen Nuffissa on jo neljäkymppiä nopeutta. Nuffi on mäessä jo pitkällä kun Nyykkäri vasta kiihdyttelee.

Taitaisi olla Triman aisat kovilla kun tuollainen jokerikärry irtoaa hajonneesta vetokoukusta ja lähtee laskemaan alamäkeä kohti ylöspäin kiihdyttävää Nyykkäriä. Saattaisi olla "turvamiehenkin" lantiovyölle tarvetta.
 
Nuffillahan toi @jusape tais kuitenkin vilistää...

Joo niin kyllä .....
Ja @klappi koittaa päästä jollain 0.000025^10 setuurilla, jotenkuten tavoittaa edes kastemadon maan alla toteutuvaa etenemisnopeutta, ja @kymi renkaista pyörittäen yrittää sitä Jeesustakin vanhempaa porkkea saada edes millin liikkeelle, etanakin on nopeampi ...
 
Meneekö vielä hauskemmaksi jos paikalla on yleinen tie ja lupaa tapahtumalle ei ole. Ajetaan yli ajoneuvokohtaisten nopeusrajoituksien. Ehkä vielä hiukan yli sallittujen vetopainojen. Vakuutuksissa varmaan kuitenkin kaikki vehkeet oli ja verollisilla aineilla.
 
Tapahtumalle on lupa kyllä ollut aina.
Tapahtuma-alue on "suljettua" aluetta, ei yleistä tietä liikenteen seassa, niin mitkä nopeusrajoitukset ?
Samoin vetopainot ? Ei olla yleisessä liikenteessä, niin saat pistää koukkuun sen, millä vaan keula maassa pysyy ....
Liikennevakuutukset pakollisia.
Itsellä ainakin raaka, normi mittarista saatava dieseli tankissa.
 
Jäinpä tuossa miettimään, kisa kun on määritelty avoimeksi traktoreille ja lohko määrittää luokituksen. Mites käyttövoima? Valmet martat petroolilla mukaan. Tai rauta-piikkipyörät (piikit esillä, ilman kehää kiertäviä levyjä)?
 
Ajetaan yli ajoneuvokohtaisten nopeusrajoituksien. Ehkä vielä hiukan yli sallittujen vetopainojen.

Nuffia ei ole esim koskaan tehtaalta saanut nelivetona ( Cantatore , italialaisen Vittoorio Cantatoren kehittämä / BRAY , englantilainen paja, pyöräkuormaajan akselislla ) eikä myöskään Universal Three / Fouria , 3/42 / 460 malleja ollut 10+2 vaihteisena ennenkuin 64/65 taitteesta ja 10-vaihteisten mallien tulon myötä, ja tämän jälkeen oli mahdollisuus 20+4 vaihteistoon ( yksoiskytkimellä oleviin koneisiin)
Eli KKK ( KylmäKoskenKertoja Toivo Santalahti suunnitellut ) , Keskon tyyppihyväksyttämiä varusteita kaikki , ja KKK nopeutussuhde 1.488 = vakio n.33-37kmh x 1.5 ( + ehkä lievä kierrosten nosto )
Kaikkia näitä on uutena jo rekisteröity, ja ovat olleet hyväksytettyjä lisävarusteita, samoin 6-sylinteriset, varhaisemmat 5.1ltr ja myöhemmin leisesti 5.7 litrainen BMC-kuutonen.
Kaikki KESKOn tekemillä muutoksilla, eturungon muokkaukset ym.... Ja rekisteröitävissä on olleet jo 50/60 taitteessa

Mites noi 2000 luvun 40kmh koneet, jotka menee 60+ tai 50kmh koneet liki 75-80 ???????
Kaverin 40kmh version valtrallakin joskus ajoin, ja kepsi näyttää 57-59kmh ......

Pohojammaallaki kuulemma 2000 alkupuolella 40 koneet kulki reilun 60, perässä helvetillinen jarruton kärry ja 25-40 tonnin kuormia ?
Ja sit ihmettelivät kun muutaman sadan tunnin välein saa tehdä jarruremppaa, kun ei jarrut kestä ......
 
Tuli noista jarruista Voltaan, että ehdottomasti päivitystä nestekäyttöisiksi ja mielummin vielä levytyyppisiksi. Sittenpä voisi rakentaa automaattisen kääntöjarrun. Eli ohjausmekanismiin erilliset pääsylinterit, jotta kun ohjausta käännetty esim. reilut puoli kierrosta, niin jarruttaa toista vetävää pyörää ohjatakseen oikeaan suuntaan. Kuski voi tällöin keskittyä ratilla ohjaukseen ja se jarrupoljinkin vaikuttaa yhdellä polkaisulla aina molempiin pyöriin. Toki tämä vetomoodi jarruissa vain kisatilanteessa, voi kytkeä pois hurua ajellessa.
 
Tuli noista jarruista Voltaan, että ehdottomasti päivitystä nestekäyttöisiksi ja mielummin vielä levytyyppisiksi. Sittenpä voisi rakentaa automaattisen kääntöjarrun. Eli ohjausmekanismiin erilliset pääsylinterit, jotta kun ohjausta käännetty esim. reilut puoli kierrosta, niin jarruttaa toista vetävää pyörää ohjatakseen oikeaan suuntaan. Kuski voi tällöin keskittyä ratilla ohjaukseen ja se jarrupoljinkin vaikuttaa yhdellä polkaisulla aina molempiin pyöriin. Toki tämä vetomoodi jarruissa vain kisatilanteessa, voi kytkeä pois hurua ajellessa.
Metriäkään en ajaisi traktorilla johon olisin itse nikkaroinut ohjaukseen kytketyt kääntöjarrut. :D
 
Takaisin
Ylös