X11 asettipillien modaus propaanille

Viestiketju:
X11 asettipillien modaus propaanille

Nyt olisi tarve polttoleikkauspillille. Kokeilin tuota X11:sta ilman muutoksia ja leikkaa jotenkin jos saa palamaan. Yleisesti ottaen ei toimi ollenkaan, joten tarvitsee muutoksia.

Tuo letkurikkoventtiili rajaa propaanin minimipaineen 1baariin ja hapella olen kokeillut 2-6bar mutta ei pelaa millään säädöillä kuin hetkittäin.

Eikös tuo pitäisi toimia silleen, että letkupaineet sovitetaan johonkin ja letkuventtiileistä säädetään sopiva seos kuumennusta varten? Kun rauta on punainen, painetaan happikahva pohjaan jolloin tulee lisäksi leikkaushappi.Tuo kolmas venttiili säätää ymmärtääkseni pelkästään polttohappea ja poltossa pitäisi olla "pohjalla" polttohapen lisäksi lämmityksessä käytetty propaani/happiseos.

Tällä hetkellä kahvaventtiili ja/tai ejektorin kierre fuskaa enkä oikein pääse kärryille miten tuon pitäisi pelata.
 
Itse en ole saanut kunnolla rautaa palamaan tuolla harris junioreilla. Ei ole kyllä hirveesti koittanutkaan, ehkä puoli metriä 8-12mm leikannut. Vaatii pidemmän lämmityksen, kuin asetilla ja sitten kun alkaa leikkaamaan, raudan palaminen loppuu jossain vaiheessa. Lämpö loppuu. Happi on kohta tyhjä, niin voisi käyttää loput harjoitteluun.

Minulla ehkä perusliekki ollut liian pieni. Eli sellaista koittaisin, että säätä sen niin isolle/kuumaksi kuin saa ja sitten testaa uudelleen. Tai tällaista itse meinasi yrittää.
 
Perusohjeena: X11 kahvasta happi kokonaan auki. Sen jälkeen säädetään kuumennusliekki kahvan asetyleeniventtiilillä ja leikkauslisälaitteen happiventtiilillä. Kun leikkuuliipaisinta painaa, tulee happi ilman vastusta, koska kahvan hana on auki. Pullon paineensäätimen säätämisellä voi jarruttaa menoa, jos happea tulee aivan liikaa.

Leikkuun alkamiseksi täytyy levyn pinnan olla aika kirkkaassa hehkussa, mielellään jopa paikallisesti sula.
 
Perusohjeena: X11 kahvasta happi kokonaan auki. Sen jälkeen säädetään kuumennusliekki kahvan asetyleeniventtiilillä ja leikkauslisälaitteen happiventtiilillä. Kun leikkuuliipaisinta painaa, tulee happi ilman vastusta, koska kahvan hana on auki. Pullon paineensäätimen säätämisellä voi jarruttaa menoa, jos happea tulee aivan liikaa.

Leikkuun alkamiseksi täytyy levyn pinnan olla aika kirkkaassa hehkussa, mielellään jopa paikallisesti sula.

No tuo meni sitten minulla pahasti pieleen! Hyvä idea tosin kysyä neuvoa ennen ejektorin rälläköintiä...

Tästä opimme sen, että käyttöohje tietysti olisi hyvä lukea ennen laitteen käyttöä....:oldtimer:

Muoks: AGA X11 käyttöohjetta ei ole käytettynä ostetussa sarjassa eikä muuten löydy netistä, ja etsinkin sitä jo aiemmin. Siis kaiken muun lisäksi vielä huono muisti, huokaus...
 
Viimeksi muokattu:
Vastaan on tullut 40 vuotta polttimen namikoita pyöritelleitä kavereita, joilla on ollut ihan omia käytäntöjä. :D Aika varovaisesti pitää silloin oppia ojentaa, mutta onnistuneitakin aikuiskoulutuskohtaamisia on ollut.
 
Itsellä on jotenkin selkäytimessä pillien liekin säätö, vaikeahkoa sanoa miten sen teen, happi auki, sitten asetyleenia ja happea soppelisti ja räpsällä kipunaa, liekki on yleensä siinä, kuinka paljonko avaan asetyleeniä, en osaa sanoa, mutta tiedän sen justiin kun saan pillin namikat hyppysiini:)
 
työmaan propaanipillit on järeemmät kuin perus asettipillit ja melko vähällä käytöllä kun porukka tuskailee niiden sytyttämisen kans. Eivät syty samalla tavalla kuin asetyleenivehkeet. Täytyy pienellä hanan avauksella sytyttää ja siitä sitten säätää isommalle.
 
Propaani / butaaniseoksen ( 98/2% )

Syttynissuhde ilman kanssa seoksena : 2 - 10 %
------- " -------------- n-butaani 1,5 - 8,5 %
------- " -------------- propaani 2,2 - 9,5 %
 
Yhdellä tuttavalla oli happi/nestekaasupillit kun juotti kaikenmoisia yhteen,empä koskaan käyny kattomassa millaset kamat oli...
Olis tossa itelläkin happi/asettipillit mutta ei enää kärsi asettia täytellä kun tulee pirun kalliiksi!
Nykyäänhän ei kannata enää kotikolvarien polttoleikkailla kun on plasmaleikkureita eikä niihin kaasujatarvi.
itteä kyllä risoo jos joutuu autojen jarruja purkamaan niin eipä niitä sais muilla kuin hitsuipilleillä erilleen.
Onhan niitä kaikenmoisia induktiolämmittimiäkin mutta hinnat on liian kalliit satunnaiseen käyttöön.
 
Oliko paineet asetti/happi pilli modauksessa propaanille minkälaiset? Minulla tuo Harris k-43-49 sarja leikkaukseen, mutta tartteisin pienen juotos pään lämmitykseen. Vanhassa asetti/ happi kahvassa olisi päät valmiina.
Harrisiin, en äkkiseltään juotos/hitsaus päätä löytänyt.
https://webshop.industriacenter.fi/product/2529/poltinsarja-harris-k-4349-happipropaani

Tuo x11 pillisatsi odottaa somasti työpöydän reunalla modauksen etenemistä. Kerkisin kokeilla polttoleikkausta, mutta en osannut käyttää noita pillejä. Ohjeetkin on jo saatu viestiketjun, joten pitäisi kokeilla uudestaan. Tarvittavat porat yms. kyllä on jo ostetty. Nyt olisi parikin projektia tulossa joissa tuota polttoleikkausta tarvitsisi, ehkäpä kohta jatkuu...:)
 
Tommonen IMG_20200412_151402.jpg
 
Asetyleeniä vuotanu. Sitte kipinä...
Serkku meni firman pakuun tossa pihassa, haisteli hetken ja tuli ulos, aukas hanttarin oven, sivuoven ja takaluukun. Merkkas asetyleenipullon jotta venttiili vuotaa vaikka on kiinni väännetty.
Onneks ei siinä autossa ollu lukkojen kaukosäätöö ettei ollu kipinämahdollisuutta vielä ovia avattaessa.....melko vahva asetyleenin haju leiju hetkenaikaa aamutyynessä pihassa....
 
Takaisin
Ylös