Halon teko

Viestiketju:
Halon teko

putkela

Kansalainen
Liittynyt
19 Tammikuu 2017
Viestit
36
Onko kokemusta tai perimätietoa polttopuiden kaadosta talvella.
Kesä kaato lehteen siinä kuivatus on tuttu, mutta kuulin että kevät hangelle kaadettuna koivut kuivattaisi itsensä hiirenkorvalle kasvaessaan....jos niin nytköhän olisi kaato aika ?
Suoraan haloiksi teko aikahan nyt vielä vähän aikaa on !
 
Isäukko tos viimeviikkoina / kuukauden aikana on kaadellut koivuja aika kasan, täyspitkinä runkoina ( 10-12m ) puulaanille hinaillut peltojen poikki ja niistä lienee jo kohta kolmannes metrin haloiksikin halkaistu / tehty.
Yhdenkään kannosta ei mahla siis vielä kaatovaiheessa virtaillut, eli lähtökohtaisesti jo osin kuivahkoa tavaraa.
Kevättalvella polttopuut pitää pistää poikki ja pinoon, ennenkuin puu herää lämmön myötä eloon.
 
Talvella /keväällä /kesällä olen tehnyt aina kaikki polttopuut, niin klapit kuin halotkin ja aina ovat kuivaneet seuraavan talven polttoihin.
 
Polttopuut tehdään silloin kun siihen on aikaa... Viimevuonna jäi tekemättä, mutta varmuusvarastoa on.
 
Onhan vanhempi kansa sekä edesmenneet sukupolvet polttopuut kaataneet ja pihanurkkiin kuskanneet ennen lumien sulamista, jossa kevätauringon paisteessa niitä pilkottu, vielä yöpakkasia ollessa. Kesän kuivausaika pinottuna tai kasassa, ja lopoukesällä liiterin suojiin, ennen syyssateita.
 
Pinoan puut metsään trukkilavojen päälle, ja kattopeltinjämät päälle sitä mukaa kun niitä teen, mettästä sitten talvella kelkon niitä tarpeen mukaan missä niitä tarvitaankin, olen katsonut liiteriin roudaamisen kohtuullisen turhaksi työksi.
 
Kyllä lehtipuuta kaadetaan rasiin kuivumaan keväällä, karsitaan vasta syksyllä. Kasvaa lehteen kosteutensa.
 
Hiirenkorvalla olevaa en kaataisi, ei näytä oikein lähtevän lehti kasvaa ja kuivattaisi puun. Jos on joutunu keväällä kaataan niin oon senverran odottanu että ollu jo kunnon lehdet niin kuivaa hyvin mutta normaalisti koitan kaataa talvella jonka jälkeen pinoihin odottaan kuljetusta klapikoneelle.
Vanhempi ukko joskus totesi ohjeeksi että ämmästä ämmään (marraskuusta maaliskuuhun) olisi puunkaatoaika.
 
Ja viimeistään juhannukseen mennessä klapit tehtynä, vapuksi parempi.
 
Polttopuun teko ajoittuu meikäläisen näköisellä ihmisellä kylmään vuodenaikaan, ei oo itikoita eikä tule hiki.
Mahla aikaan en kuitenkaan pyri tekemään, koska koivu on silloin sitkistä pilkkoa.
Onhan nuo kuivuneet, milloin nopeammin milloin hitaammin. Männä syksynä - alkutalvesta tuli tehtyä n;20-25m3, mönkijällä / kelkalla kannolta ajoin määrämittaan pätkittynä pölleinä. Pinot - häkit ovat sijoitettu aurinkoiselle ilmavalle paikalle ajoväylien viereen josta ne on helposti noudettavissa.
Se pelti profiili klapien kattona on kokemukseni mukaan sitten paras, pohjana olen käyttänyt vaihtolavoja.

Puulta maistuvan klapityön pyrin tekemään monipuolisesti oman mielekkyyteni kannalta, ajo metsään - kaato / karsinta / pöllitys - ajo pilkontapaikalle / pilkonta. Päivän päätteeksi on kaikki työvaiheet ovat valmiina, eikä tarvitse mennä edellisille jätöksille.
 
Polttopuille lie melko samantekevää milloin niitä tekee. Pääasia ettei märkinä polta.

Jos tarkemmin aattelee niin silloin jos niin sanotusti käsipelissä joutuu puut metsästä punnertamaan niin vähän lumen aikaan on taloudellisinta tehdä.
Jos taas konehommilla tekee, niin mitä suuremmat koneet niin sitä tarkemmin maan ja maaston mukaan tekoajankohta. Puiden juuristovauriot ym maahan kodistuvat rasitukset ovat sulan aikaan suuremmat kuin jäässä olevan / lumen peittämän maan aikana.
 
Vähän samaa mieltä tuosta polttopuiden kaatoajankohdasta mutta keväällähän ne kuitenkin parhaiten kuivuu joten kaato talvella.

Muistelen että jotain venepuita piti kaataa helmikuun uudesta kuusta pari viikkoa eteenpäin..jne ja tässä perinteisen hirsitalon rakennusvideossa mainitaan, että "Sydäntalvella, yläkuun aikaa on rakennuspuut tavallisesti kaadettu".
 
Minäkin olen tehnyt yleensä koivuhalot alkukeväästä,pystystä, ja tuulenkaato puut silloin kun niitä on.
Kaikki on palanut aikanaan, kuulin vaan tuosta kevät kaadosta niin ajattelin jos kokeeksi kaataisi pari puuta hangelle.
Isomman erän rasiin kaato vähän arveluttaa jos vaikka jää sitten jatko tekemättä.
Josvan periaatetta olen nykyisin toteuttanut siten että haloiksi asti teen heti kaadetun puun vaikka sitten jätänkin ristikolle metsään,
 
Kyllä noi kaikki puut on palanu mita on pilkottu. Puukatoksessa trukkilavat lattialla, helppo vaihtaa kun hajoo.
 
Tämän kevään saldo ei ole kuin pari mottia klapuja katoksessa sekaisena kasana, lunta vielä liikaa puskassa.
 
Ostin joskus koivurankaa, joka oli hakattu keväällä mahlan aikaan, kyllä oli pölleillä painoo tekovaihees. Ja kuivuminen otti aikaa, halkesvat huonosti ja sitä rataa. No kaikki pienittiin ja poltettukin on mutta hyvä on senverran valita kaatoajankohtaa, että puu ei oo tiineenään mahlaa. Oisko solujen sisälläkin silloin tuota runsaammin, sadevesihän haihtuu aika nopeesti puusta
 
Näkkyy niitä joskus taivaalla , ihe en vaan oo osanna ajatella jotta pitäskö niitä koittoo tehä.
 
Takaisin
Ylös