Telahärveli "Telanator T-800" -Projekti

Viestiketju:
Telahärveli "Telanator T-800" -Projekti

Mites nuo moottorin ohjaus boxit, tykkääkö ne jos on jatkuvasti sähköt. Tuli vaan mieleen, joku viisaampi voi ottaa kantaa.
Mulla on tuossa mese tekniikkaisessa tuo siihen kuuluva boxi, sen hyviä puolia on mm. jälkihehku kun lähtee ajelemaan kylmillä ilmoilla ja mielestäni oli kohtuu helppo kytkeä, kaavioita löytyy netistä. Päävirta katkaisin on hyvä kumminkin olla, jos tapahtuu jotain yllättävää.
 
Laita perinteinen käännettävä päävirtakatkaisija johonkin hyvään paikkaan maakaapeliin. Noi akkureleet vaatii jatkuvan virran releen ohitte että niitä saa ohjattua.
Ihan esimerkkinä monissa koneissa missä on akkurele/releet niin silti niissä on mekaaninen päävirtakytkin akkujen vieressä. Voi olla että nimi on sitten esimerkiks varastointikatkaisija.
 
Laita perinteinen käännettävä päävirtakatkaisija johonkin hyvään paikkaan maakaapeliin. Noi akkureleet vaatii jatkuvan virran releen ohitte että niitä saa ohjattua.
Ihan esimerkkinä monissa koneissa missä on akkurele/releet niin silti niissä on mekaaninen päävirtakytkin akkujen vieressä. Voi olla että nimi on sitten esimerkiks varastointikatkaisija.

Onko mitä perusteluja sille, että kumpaan kaapeliin tuo virtakatkaisija pitäisi laittaa? Itse olen täälä meillä kuorma-autoissa asennellut aina maakaapeliin, mutta googlettelin ja taisi esim ralli.netissä olla maininta että pitäisi nimenomaan pluskaapeliin kytkeä tuo virtakatkaisin.

Ja jos ihan tarkkaan nyt lukee tuota niin sehän todella on pääVIRTAkatkaisin eikä päämaadoituskatkaisin :D

Eli joku joka tietää nyt kertoa eri tyylien haitat ja hyödyt, kerro ja perustele!

Muussa tapauksessa menee miinuspuolelle kiinni katkaisin kyllä.
 
Maapuolelle itekkin aina laittanu noi perinteiset päävirtakatkaisijat.
Pari kertaa on on tullu vastaan kärähtänyt päävirtakatkaisija mistä on johtokin lähtenyt irti, maa puolella tuossa tilanteessa ei ainakaan oikkaria tule. Nää nyt oli jotain halppis versioita ja alimitoitettuja. Sarjassamme tein ite ja säästin.
 
Telahirmuun tuli laitettua molempiin pääkatkasijat....jos oikein muistan nii sen takia laitoin ku oli bensuukikone aluksi niin sai virrat puolalta pois jos ratioo halus kuunnella.....
 
Bensuukivehkeessä..... Jos maapuolella on, akun ja rungon välillä , ja kones jos sattuu käymään, ei sammukkaan välttämättä pääkatkosta.
Laturi kun tuottaa virtaa, ja on maissa suoraan moottoriin niin sinne jää periaatteessa toimiva virtapiiri koneen käydessä.
Sitten , + johtimeen kytkiessä, laturin + latausjohdin pitäisi viedä suoraan akulle tai pääkatkon akunpuoleiseen napaan, niin tällöin bensuuni tai sähkösolkulla oleva dieselikin sammuu pääkatkaisijasta.
 
Lussaan mäkin olen laittanu.....tiedän tapauksen jossa miinuskatkoinen kone kärähti. Empä ny muista oliko lamppu vai mikä joka oli rikki ja saipi virran kiertään, piuhat lämpeni sen verta että otti ja sytty, sytty koko kone ja meni vielä se tallikin siinä.....
 
Ite ajattelin asian niin, että sen katkaisian navat eivät ole vaarallisia jos on miinuksessa. Samoiten jos itte kytkin porsii sisuskalut pihalle, ni ei pitäis tapahtua mitään.

Tuohon edelliseen, ei kyllä millään syty piuhat palamaan jos kytkin on miinuksessa ja käännetty pois päältä sekä kone sammuksissa, taikka sitte on vedetty johtoja kytkimen yli, suoraan miinusnapaan.
 
Kyllä akkujen virroilla saa piuhat savuamaan aika helpostikin....ei tosin silloin kun kaikki on kunnossa, mutta jos ei ole...
 
Juu saa, ja pystyy hitsaamaankin, mutta jos virtapiiri on poikki +/- puolelta, sama asia kumpi, niin eip voi piuha sulaa, ei kulje elektrisititeetti.
 
Tämä nyt lähti hakoteille tuosta kilpurien määräyksistä. Käyvä vekotin täytyy saada sammumaan päävirtakytkimestä.
 
Viimeksi muokattu:
Yleensä on oltava kuitenkin jotain virtoja pääkytkimen ohi, esim. radion muisti tms. Sitten jos on maajohdossa pääkytkin ja uhohtaa kääntää pääkytkimen kiinni ennen starttausta, niin kaikki virta kulkee sitä radion johdinta myöten ja saattaa nousta lievä savumerkki. Radio kun on rungoltaan maissa vähintään antennin kautta.
 
Jos oikeeoppisesti on kytketty, niin ei sieltäkään savumerkkejä pitäisi tulla......
 
Yleensä on oltava kuitenkin jotain virtoja pääkytkimen ohi, esim. radion muisti tms. Sitten jos on maajohdossa pääkytkin ja uhohtaa kääntää pääkytkimen kiinni ennen starttausta, niin kaikki virta kulkee sitä radion johdinta myöten ja saattaa nousta lievä savumerkki. Radio kun on rungoltaan maissa vähintään antennin kautta.

Itse olen monesti noissa meidän kuorma-autoissa (joissa muistaakseni päävirtakytkin on - pihassa) hypännyt autoon, kääntänyt virrat ja todennu että ei perkele onko akku näin loppu että ei edes mittariston valot syty...ja kuitenkin vielä kääntänyt avaimen startti asentoon. Sen jälkeen todennu että taitaakin olla joku kääntäny päävirrat taas pois. Jonka jälkeen onkin tietysti lähtenyt laakista tulille kun käy kääntämässä virrat päälle :D

Ja radiot pelittää tänäkin päivänä...mahtaako mersulla sitten alkuperäisessä johtosarjassa mennä radiolle omat johdot jo?

Nuo kahvamalliset päävirtakytkimet on itse asennettu jälkikäteen.
 
Koska ei löytynyt verkosta mistään valmista pakolaipan kuvaa tuolle mersun OM605 koneelle, piti tekaista itse.

Seuraavanlaisella reseptillä:

- Pakosarjan tiiviste sparetolta tilaten, taisi olla luokkaa 5€
- Tiiviste skanneriin (valitettavasti käytössä oli vain A4 kokoinen skanneri, piti skannata 2 osassa)
- Kuvien yhdistys yhdeksi photoshopissa, sekä muita korjauksia ja säätöjä (mm. reunojen kontrasti, että olisi helpompi rajata). Skannerista oli tullut reikien/aukkojen kohdalle ikäviä varjoja, joten välillä piti mittailla käsipelillä tiivisteestä ettei mene kovin paljon väärään kohtaan rajat.
- Valmiin .jpg kuvan konvertointi .dxf muotoon online-konvertterilla (tästä vinkistä kiitos @MaxiSami lle, enpä edes tiennyt että tuollaisiakin on nykypäivänä olemassa :peukku:). Konvertteria piti käyttää siksi, että itselläni ei tällä hetkellä ole käytössä esim AutoCADia.

Rumpujen pärinää...tuloksena valmis .dxf tiedosto, mikä mitä ilmeisimmin pitäisi olla ihan toimiva. Tietysti tämän näkee vasta sitten kun käydään laippaa polttamaan...Jos sielä mahdollisesti onkin jotain avoimia piirejä tms. Ei kyllä pitäisi olla.

Itselleni laippa tullaan mitä luultavimminkin polttamaan ilman noita kiinnitysreikiä ja poraan reijät itse. Ainoa hankala on tuo yksi ovaalinmuotoinen reikä, se pitänee porata niin että reunoille reijät ja keskeltä "hyppyrit" sitten vingulla tms. sileäksi.

Tässä jakoseen .jpg ja .dxf tiedostot jos joku muu näitä tarvitsee joskus:

Disclaimer: Allekirjoittanut ei ota mitään vastuuta siitä, jos laippa onkin päin helvettiä piirretty :virne: Pikkureikien paikkoja ei ole varmistettu millilleen oikeiksi, koska ne tulevat joka tapauksessa jäämään omalla kohdallani polttamatta. Tulostin laipan paperille ja tiivisteen kanssa ikkunaa vasten mallatessa näytti kyllä osuvan kohdilleen.





EDIT: 26.9.2018 Tuli vasta nyt otettua projektiksi pakosarjanlaipan-poltto, ja selvisi että joku fibaus tässä oli käynyt...Laippa oli leveysmitaltaan luokkaa "hiukan päälle 5 metriä" :D @MaxiSami avustuksella sain laipan uudelleen skaalattua ja laippa on nyt toisaalla kärytetty viime yönä (en ole vielä valmista tuotetta saanut käsiin) ja oletus on että nyt pitäisi olla kondiksessa...sovitellaan kunhan saan tuotteen käsiini. Linkki tuohon .DXF tiedostoon on päivitetty päivitettyyn versioon, ylempi .jpg kuva on sama vanha, en ole tutkinut onko siinä mittaheittoja. Enkä edelleenkään ota vastuuta mistään :p

Loppuun pari hakusanaa jos joku näitä etsii googlella...

om605 laippa
mercedes om605 pakosarja
om605 exhaust flange
om605 flange
om605 pakosarjan laippa
 
Viimeksi muokattu:
Ilmainen DarftSight ajaa kokolailla saman asian kuin autocad...

Juu, mutta tosiaan verkosta löytyi tuollainen convertteri millä sai tuon photarissa piirretyn .jpg käännettyä .dxf, ei tarvinu ite enää tehdä mitään :)

.dxf katselua varten vinkattiin lataamaan solid worksin "Edrawings", sillä pääsi katselemaan ja mittailemaan tuota valmista tiedostoa (ja tämä löytyi siis myös macille).

Pistetään vinkki mieleen ja testataan joskus tuota DarftSightia, tosin siinäkin vaatimuksena se että pitää löytyä asennuspaketti macintosh ympäristöön.
 
Takaisin
Ylös