Pilkekone - Laipan voitelu

Viestiketju:
Pilkekone - Laipan voitelu

Peukalopumppu?

Kuullostaa ei niin toimivalta ratkaisulta laitteeseen jossa toistoja on tuhansia.
 
niin siis vanhoissa sahoissa pumppu toimi peukalolla painaen. saman tyylinen ku tuo palaxin. koneeseen tietty mekaaninen painallus. varmasti kestävämpi kuin tippakannu. mites pieni pissapojan tms pumppu. jos olis vaik 12v saatavilla.
 
Tästä tulikin taasen muistikuva asiasta, joka pitäisikin hetimiten tutkia ja katsoa ja korjata ..... Että pitää toi palaxin ketjun öljynsyöttö kattoa ....
Parina viime käyttökertana ainakin jo havaittu, ettei oikeen teräketjuöljy kanisterissa ollenkaan ilmeisesti vähene, ja ketjussa havaittu selvästi käytön aikaista löystymistä, ts ilmeisen kulumista siis kyseessä .....
 
niin siis vanhoissa sahoissa pumppu toimi peukalolla painaen. saman tyylinen ku tuo palaxin. koneeseen tietty mekaaninen painallus. varmasti kestävämpi kuin tippakannu. mites pieni pissapojan tms pumppu. jos olis vaik 12v saatavilla.
Niin mieleen tuli primer nappi "peukalopumpusta".

Tosiaan vanhemmassa Pilkemasterissa on pieni paineilmasylinteri hoitamassa öljyn annostelua. Näyttäisi ebaysta saavan parilla eurolla sopevan kokoisia. Iskulle öljyä ei kuitenkaan tarvita kuin sen 2ml.
 
Mää oon joskus miettiny, ku noita auto matkoja joutuu prisen tuntia päivässä körötteleen, kaikenlaisia.....jopa teräketjun voitelua. Eikös kaikken tehokkain ja taloudellisin voitelu tapahtuisi laipan kautta...eli sinne laipan yläreunan uraan. Elikkä vetohampaat kuskaisivat öölin kärkipyörälle, jossa tapahtuisi öljyn siiryminen keskipakovoiman vaikutuksesta sitten nivelille ja ketjun laippaa vasten hankaaville osille....silloin pieni vaikkapa sillä ilmalla tai millä vaan toimiva spruutta painaisi sitkoöljyä tai vaikka vaseliinia sinne määräajoin...
 
Nuinhan se menee kuten olet kuutioinut voitelun suhteen.

Pumpunkutale on tuon näköinen viritys. Yläpäähän tulee samanlainen harmaa osa kuin alapäässä josta letku laipalle. Ei lähtenyt nostamaan. Evo 30 pumpun laakerit on muuten 608:ja

IMG_20170127_164056.jpg
 
Aika epämääräisen näköinen kapistus. Itse tekisin tällaisen:

Peristaltic Pump.jpg


Tuota käyttämään säppipyörä, joka muuttaa edestakaisen liikkeen kiertoliikkeeksi yhteen suuntaan.
 
Joo, jotain tuolle pitää keksiä. Tuo peukalopumppu/primeri ovat olleet nyt esillä mutta pitäisi löytää vain toimia. Peukalopumppuja ei tunnu äkkiseltään olevan tarjolla missään.

Pyörivänä kyllä toimii lähes idioottivarmasti ja lähtee nostamaan hyvinkin herkästi tyhjästäkin putkesta. Sellaisia pumppuja on useita tullut nähtyä eri yhteyksissä mm. lääkkeiden annostelussa. Niille jotka käyvät munuaisten vuoksi dialyysissä tällainen pumppu on yllättävän tuttu.
 
Tuo kannattaisi laittaa öljyn pinnan alapuolelle. Etuina on ääretön yksinkertaisuus ja se, ettei venttiileitä tarvita. Tuohan on kuin sulkusyötin.
 
Huonohan tuossa on imuvoima se kun on ainoastaan se mitä tuon letkun muutos pyöreäksi takaisin jaksaa tehdä imua.
Säiliön alapuolella toimii paremmin.
Tuosa klapikoneen pumpussa tarvii, niiden takaiskujen olla hyvässä kunnossa.
Kestäsköhän tuossa minkä aikaa perämoottorin tankin letkuun tarkoitettu käsipummpu, laittas sen tuohon letkun tilalle ei kyllä toimis pakkasella.
 
Tuo on säiliön pohjan tasolla. Öljy mitä tuossa putkessa näkyy on imemällä suulla saatu lävitse. Sen perusteella takaisku niinkin pelaa sillä hyvin kevyt imaisu sai öljyn nousemaan. Koitin imeä myös laipanpäästä mutta sieltä ei samanlaista efektiä saanut aikaiseksi. Se on kuitenkin tiedossa että takaiskut toimivat oletettavasti kunnolla. Ja ovat myös tätänykyään varmasti oikein päin.

Tosiaan, en tiedä mutta jonkinlainen arjensankari on aikasemmin omistanut kyseisen laitteen. Voitelusta tuskin kannattaa puhua missään yhteydessä, jokainen arvannee. Mielenkiintoisin asia on se että laippa on 13" 1,5mm 0.325 ja ketjun osalta ei ollut osunut oikein kuin lenkkien määrä 64 ja jako 0,325. Leveys oli 1,3mm. Lopputulos oli sitten sellainen että laippa syöpynyt ympäri niin että reunat olivat 1,5mm korkeammalla kuin se kohta mihin ketju on koskenut. Myös tukikisko joka normilaipan yläpuolella on oli kärjestä levennyt väärän kokoisen laipan vuoksi. Syöpymistä ei yhtään varmasti auttanut se ettei ketju ollut saanut voitelua, herra tietää koska viimeksi.

Evossa 30 kuuluu olla 13" 1,3mm 0,325 laippa sekä ketju 15"/64lenkkiä 1,3mm 0,325 kun taas EVO 36 15" 1,3 0,325 ja ketju 18"/72 lenkkiä. Näin siis jos on normilaipalla sekä korotuspalalla. Motonlaipalla en tiedä lenkkien määrää.
 
Jep, lastut otettu. Teräketjun öljypumppu saatiin "toimimaan" tarkoituksen mukaan suurehkolla houkuttelulla. Toisessa takaiskussa oli ylläykseksi vettä. Se on helppo purkaa sillä on kiinni vain lukituslenkillä ja romut irtoavat pienellä voimalla. Sisällä on metallinen runko jossa 3 o-renjasta sekä pohjaa vasten pieni jousi joka pitää kumin kappaletta runkoa vasten.

Eipä juuri voi kehua toimintaa. Se voi toimia paremmin jossain lämpimissä maissa muttei nyt näin talvisissa olosuhteissa. Touhutessa ei juuri öljynsaantiin kerkeä kiinnittää huomiota. Se maksaa nopeasti terän ja myös laipan.

Tuossa nyt kuutioitu tuota öljyn kanssa lotraamista. Joka tapauksessa teräketjuöljylle omaa pönttöä. Ratkaisuna nykyiselle olisi joko talviolosuhteissa myös epävarma perlistaattinen pumppu + PWM-säädin annostelun säätöön tahi pullotunkista varastetaan työsylinteri. Jälkimmäinen toiminnaltaan varsin varma ympäri vuoden.

Perlistaattinen pumppu vaatisi ainakin talveksi kaverikseen koteloon jonkinlaisen lämmönlähteen toiminnan varmentamiseksi. Pelkkä PWM-säädin ei riittävästi tuota lämpöä mutta ehkä riittäisi 10W valopoltimo lämmittämään sekä pitämään kotelon kuivana käytönyhteydessä.

Pullotunkin osalta pumppu osa rälläköidä pois ja öljykanavat jotka näin paljastuvat pumpulta niihin voidaan kierteyttää paikat letkunipoille. Vivulla ja iskun pituudella saa säädeltyä voiteluaineen annostuksen.

Tekisi kyllä mieli kokeilla tuota perlistaattista pumppu kuinka toimii talviolosuhteissa. Siinähän ei nyt suuresti häviä. Pumppu maksaa sen 5-10 euroa ja PWM-ohjain 5 euroa.
 
Toistan ehkä itseäni, mutta eiks rasvaprässistä sentään helpommin pumppu saatais?
 
Välttävästi toimiva rasvaprässi 20 euroa vs. pullotunkki 10 euroa. Rasvaprässi on tarkoitettu paksuille rasvoille kun taas pullotunkki nestemäisille. Pullotunkin etuna on se että isku voi olla osan matkaa sillä rakenteessa on kaksi takaiskua pumpulla, niin meno kuin paluu puolella yksi kummallakin. Tällöin männän ei välttämättä tarvitse palautua pohjaan ennen kuin saa uutta tavaraa. Antaa näin tilaa vähän myös liikeradalle.

Tuossa kyllä livahti mielee sekin että mekaaninen polttoainepumppu olisi sellaisenaan aika valmis paketti. Tosin toimiiko kuinka paksummalla öljyllä?
 
Tuo voiteluaine laipalle ratkaistiin vähän ehkä omatakeisesti. Vipua vähän ja perään käsipumppu niin että vipu painaa vähän pumppua kun terä käy alhaalla. Annostus on reiluhko mutta sitkostettua öljyä käytettäessä ei ole niin justiinsa vaikkei joka iskulla painasi pumppua.

Pumppuna toimii takaiskujen välissä tämmöttii.
12354-vpd3299-pa_kasipumppu.jpg


Pientä jatkokehittelyä vain vaatii että annostuksen saisi tarkemmaksi ja pumppaamaan heti kun laippaa lähdetään laskemaan. Tosin kuten edellä mainitsin toimii vaikka antaisi öljyä vasta loppuvaiheessa.
 
1490269480450233229340.jpg

Tässäpä kuva rakenteesta. Latta painaa pumppua.

14902695846071883894306.jpg

Tämä kertonee enemmän kuinka rakenne toimii.
 
Nono.. Mikään ei ole niin kätevä kuin ihminen :D

Siinä on Bochilaisella uusi elämä, erilaisessa ympäristössä.
 
Öö. Mistä tuo pumppu on kotosin?
 
Takaisin
Ylös